Checklist voor het afsluiten van een lening

checklist lening

Wil je een lening afsluiten? Houd er dan rekening mee dat geld lenen geld kost. Je moet namelijk rente betalen over het geleende bedrag. Sparen is daarom altijd voordeliger (en verstandiger). Soms heb je echter geen andere keuze dan een bedrag te lenen. In dat geval is het belangrijk om te letten op de volgende zaken: het type lening dat je afsluit, het vergelijken van verschillende aanbieders, de renten en de kosten en de voorwaarden van de lening.

1. Bedenk welk type lening je wilt afsluiten

Er zijn twee verschillende type leningen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Het is belangrijk om hiertussen een weloverwogen keuze te maken. Een persoonlijke lening is een lening met een vaste looptijd en een vaste rente. Deze lening wordt vaak gebruikt door mensen die al weten hoeveel geld ze nodig hebben – bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe auto. Je krijgt het leenbedrag in één keer uitgekeerd, en betaalt elke maand een vast bedrag terug. Bij deze lening weet je dus vooraf precies waar je aan toe bent.

Bij een doorlopend krediet zijn de looptijd en de rente variabel. Deze lening is aan te raden als je vooraf nog niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Je kunt geld opnemen tot een vooraf vastgesteld maximumbedrag. Het geld dat je hebt afgelost, kun je weer opnieuw opnemen. Het risico bij deze lening is dus ook dat je de lening langer laat doorlopen dan je in eerste instantie van plan was. Doordat deze lening een variabele rente heeft, kan de rente stijgen óf dalen. Dit kan dus onvoordelig zijn, maar ook juist voordelig.

2. Vergelijk verschillende leningen

Als je van plan bent een lening af te sluiten, is het aan te raden om altijd verschillende aanbieders en leningen met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden om te lenen en de kosten die hierbij horen. Er kunnen namelijk behoorlijke verschillen tussen de diverse leningen zijn. Gebruik een vergelijkingswebsite om een overzicht te krijgen van alle verschillende aanbieders en leningen.

3. Let op de rente en de kosten

Als je een lening wilt afsluiten, is het natuurlijk ook erg belangrijk om te letten op de rente en de kosten. Zo kan de rente zowel vast als variabel zijn, afhankelijk van het type lening dat je hebt afgesloten. Een variabele rente kan stijgen. Daarnaast moet je bekijken of je ook daadwerkelijk aflost per maand of slechts rente betaalt. Controleer ook of er bijkomende kosten zijn, sommige kredietverstrekkers verplichten je bijvoorbeeld om een betaalrekening te openen of een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Op die manier kun je inschatten hoeveel de lening in totaal zal kosten. Als de lening een langere looptijd heeft, zijn de maandlasten lager. Toch zul je uiteindelijk meer betalen, doordat je over een langere periode rente betaalt. Kredietverstrekkers zijn verplicht om je een overzicht van de voorwaarden en rentepercentages te tonen. Bovendien moeten zij het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) vermelden. Dit is de rente tezamen met alle bijkomende kosten. Dit percentage mag wettelijk maximaal 14 procent zijn.

4. Vergelijk de voorwaarden

Let bij het vergelijken van verschillende aanbieders niet alleen op de rente. Het is ook belangrijk om de voorwaarden van de verschillende aanbieders te vergelijken. Zo is de looptijd bijvoorbeeld ook van belang. Als je op leeftijd bent, zijn er bovendien ook een aantal grenzen waar je mee te maken krijgt. De situatie is verbeterd met tien jaar geleden, maar toch is het vaak onmogelijk om te lenen als je ouder dan 75 jaar bent. Het is in ieder geval belangrijk om de kleine lettertjes goed door te lezen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

5. Neem de tijd

Het is belangrijk om vooral de tijd te nemen als je een lening wilt afsluiten. Op die manier kun je de leningen goed vergelijken. Laat je nooit onder druk zetten om meteen een contract te ondertekenen. Lees eerst goed het volledige contract met de voorwaarden door en maak pas een keuze als je zeker bent van de uitgekozen lening.

 

Laatste nieuws

Amazon.nl verlengt retourtermijn bestellingen tot 31 mei 2020
Vanwege het coronavirus heeft Amazon.nl de termijn voor het retourneren van producten verlengd. Dit betekent dat je de meeste artikelen die je tussen 15...
Amazon Nederland officieel gelanceerd
Na jaren van onduidelijkheid is het dan nu toch zover: Amazon lanceert vandaag haar vernieuwde webwinkel Amazon.nl met meer dan honderd miljoen (nieuwe) producten...