Allerlei vormen van lenen, welke kies je?

Verschillende vormen van geld lenen
Wanneer je een grote uitgave gaat doen of meer financiële ruimte wilt creëren, dan kun je geld lenen. Er zijn verschillende soorten leningen, die allen bedoeld zijn voor andere doeleinden. Kies je voor geld lenen, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden als je een lening gaat uitkiezen.

Hypotheek afsluiten

Wanneer je een huis wilt kopen, moet je (zeer waarschijnlijk) een hypotheek afsluiten. Er zijn verschillende soorten hypotheken, dus laat je goed adviseren over welke variant het best bij jouw situatie past. Met een hypotheekadviseur kijk je naar de maximale hypotheek die je kunt lenen. Verder zijn een aantal andere zaken van belang, zoals de rente die je moet betalen. Ook moet je vooruit kijken: een hypotheek sluit je voor lange tijd af, dus wees er zeker van dat je ook in de toekomst kunt voldoen aan deze betalingsverplichting.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarmee je eenmalig een vast bedrag op je rekening ontvangt. Ook de rente en de looptijd (aflostijd) van de lening staan vast. Je kunt dit type lening bijvoorbeeld gebruiken voor een verbouwing of de aanschaf van een auto. Houd er rekening mee dat de loopduur van de lening eigenlijk niet langer mag zijn dan de levensduur van hetgeen dat je aan wil schaffen. Bedragen die je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen. Een persoonlijke lening is handig als je al weet hoeveel je gaat uitgeven.

Doorlopend krediet

Kies je voor een doorlopend krediet, dan is er meer flexibiliteit dan bij een persoonlijke lening. Je kunt afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Wanneer je af en toe meer financiële flexibiliteit wilt, is een doorlopend krediet een goede kredietvorm om te kiezen. Wel is de rente variabel en moet je vrij gedisciplineerd zijn in het aflossen, de verleiding om een bedrag telkens opnieuw op te nemen kan voor sommige mensen groot zijn. Een doorlopend krediet kun je dan wel weer sneller aflossen, omdat je niet aan een vaste aflostijd vastzit. Heb je het een keer wat breder, dan kun je ook meer aflossen als je wilt.

Creditcard of rood staan

Wil je af en toe wat meer financiële ruimte, dan kun je overwegen om rood staan aan te vragen bij je bank. Houd wel rekening met een hoge rente. Je kunt ook kiezen voor een creditcard. In dat geval kun je ook in het buitenland makkelijk uitgaven doen, die meestal ook automatisch zijn verzekerd. Met een creditcard moet je een opgenomen bedrag na een maand aflossen. De terugbetaaltijd is daarmee dus heel kort.

Auto leasen

Als je een auto wilt aanschaffen, dan is leasen mogelijk een goede optie. In feite huur je voor een vastgestelde periode een auto tegen een vast bedrag en een vaste rente. In het leasebedrag zitten vaak ook de verzekering, wegenbelasting en service & onderhoud inbegrepen. Nadat de leaseperiode is verstreken, kun je een nieuwe auto leasen. In bepaalde gevallen kun je een geleasete auto kopen nadat de leaseperiode is afgelopen.

Studielening

Het bekendst is een studielening van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Studenten die een studie volgen binnen het hbo en wo moeten deze studiefinanciering na het afronden van de studie (deels) terugbetalen. De basisbeurs bestaat niet meer. In plaats daarvan kun je een studievoorschot krijgen, aangevuld met een collegekrediet. Die betaal je altijd terug. Een studentenreisproduct, de vroegere ov-jaarkaart, en eventueel een aanvullende beurs, hoef je niet terug te betalen wanneer je binnen tien jaar afstudeert. Voor mbo'ers is er wel een basisbeurs. Studenten die een mbo-opleiding niveau 1 of 2 volgen, krijgen naast een basisbeurs ook een studentenreisproduct en mogelijk een aanvullende beurs. Die hoef je nooit terug te betalen. Bij een mbo-opleiding met niveau 3 of 4 moet je dit allemaal wel terugbetalen wanneer je niet binnen 10 jaar klaar bent met de opleiding. Kun je om een bepaalde reden geen studiebeurs krijgen van DUO, dan kun je bij de bank vaak ook een studentenlening aanvragen.