• Nieuws
  • Blog
  • 1000 nep webshops offline gehaald dankzij de Consumentenbond

1000 nep webshops offline gehaald dankzij de Consumentenbond

nepwebshops
Twee buitenlandse verstrekkers van domeinnamen hebben 1000 nepwebwinkels offline gehaald. De consumentenbond had deze malafide webshops al in maart 2018 opgespoord. Eerder al zijn na het onderzoek van de Consumentenbond 850 webwinkels offline gehaald.

De Consumentenbond heeft in maart onderzoekgedaan naar webwinkels die met hoge kortingen merkkleding of luxe producten aanbieden, maar in werkelijkheid nepproducten verkopen of soms zelfs helemaal niets leveren. Het resultaat was een lijst van 2000 nepwebwinkels, waarvan er nu dus 1850 offline zijn gehaald.

Eén op de vijf webwinkels in Nederland is op het moment nep, aldus de Consumentenbond. In totaal zou het in Nederland gaan om ongeveer 25.000 (!) nepwebshops. De 1850 die nu offline zijn gehaald is dus pas slechts een begin.

Hoe herken je een nep webwinkel?

Let op de domeinnaam

De domeinnaam vind je in de adresbalk van je browser. Criminelen nemen vaak bestaande domeinnamen over die niet meer worden gebruikt, bijvoorbeeld hoorn2016.nl. Wanneer de domeinnaam niets met de naam van de webwinkel te maken heeft, kun je beter goed opletten. Bij bekende webwinkels als Cool Blue of Belsimpel.nl komt de domeinnaam altijd overeen met de naam van de winkel.

Geen veilige verbinding (https, groen slotje in de adresbalk)

De meetse nepwebshops maken geen gebruik van https. Extra opletten dus wanneer het groene slotje ontbreekt.

Hoge kortingen die je nergens anders vindt

Als een korting te mooi om waar te zijn is, is dat vaak ook echt zo. Kortingen tot 70% die nergens anders te vinden zijn, zijn al snel verdacht. Pas vooral op bij producten als merkkleding, schoenen en luxeproducten.

Ontbreken van contactgegevens

Let goed op wanneer je geen telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres vind op de website.

Betalen met creditcard

Kun je alleen betalen met creditcard, en bijvoorbeeld niet met iDeal? Dit is verdacht, omdat je bij bijna alle betrouwbare Nederlandse webwinkels kunt betalen met iDeal.

Hoe ziet de webwinkel eruit?

Let op taalfouten, ontbrekende logo’s en onverzorgde, onprofessioneel ogende websites. Nep webwinkels worden vaak met grote aantallen tegelijkertijd online gebracht. Criminelen hebben daarbij weinig tijd om aandacht te besteden aan allerlei details als een professioneel logo. Ziet de website er onverzorgd uit? Let dan extra op.

(bron: consumentenbond.nl)

In ons artikel veilig online bestellen lees je meer over hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van oplichting door foute webwinkels.

 

Anderen bekeken in dezelfde categorie:

Er zijn geen nieuwe items gevonden