17 tips voor een puppyproof huis

puppyproof huis

De datum komt steeds dichterbij, de datum dat jij een puppy in huis krijgt! Ongetwijfeld kun je niet wachten en ben je aan het aftellen naar deze leuke dag. Je zit nog vol in de voorbereiding op de komst van je puppy of je hebt al veel gedaan. Misschien heb je wel het gevoel dat je er helemaal klaar voor bent. Een online puppycursus helpt enorm in de voorbereiding, maar met onze checklist geven we je graag tips voor een puppyproof huis. Zo kun je starten met het puppyproof maken van je huis of nog even checken of je aan alles gedacht hebt.

In en rond het huis

 1. Bekijk je huis door de ogen van een puppy
  Ga eens op je knieën zitten in de verschillende kamers van je huis. Je zult dingen zien die je puppy ook gaat zien. Zitten daar gevaarlijke dingen bij?
 2. Haal gevaarlijke spullen weg
  Denk aan draden. Audio kabels, stroomkabels maar ook scherpe hoeken of scherpe punten. Verder kunnen kachels en een open haard ook gevaarlijke situaties opleveren. Probeer dit zoveel mogelijk weg te halen of af te schermen voor je pup.
 3. Giftige spullen beschermen of verwijderen
  Schoonmaakmiddelen, medicijnen en lege batterijen. In jouw ogen misschien vrij onschuldig. Maar voor een puppy kan dit zeker gevaarlijk zijn. Haal de gevaarlijke spullen weg of berg ze veilig op.
 4. Etenswaren goed opbergen
  Je denkt er misschien niet direct aan. Maar pas op met bepaalde etenswaren. Laat geen chocolade, rozijnen, druiven of kauwgom slingeren. Deze etenswaren zijn voor honden en puppy’s ontzettend giftig.
 5. Prullenbak die niet makkelijk open kan
  Zie je het al voor je? Je komt thuis en overal ligt afval. Als je geen goed afgesloten prullenbak in huis hebt kan deze situatie zomaar werkelijkheid worden. Stel je voor dat je een gebroken glas hebt weggegooid. Je wilt niet meemaken dat je puppy hier in gaat graven.
 6. Verstikken in losse koordjes
  Heb je gordijnen voor het raam hangen? Komen deze tot de grond of zit er misschien een koordje aan om de gordijnen mee te sluiten? Je denkt er misschien niet direct aan maar een puppy zou hier verstrikt in kunnen raken, iets wat je absoluut niet wilt uiteraard.
 7. Een eigen plekje in het huis
  Geef je puppy direct een veilig gevoel en maak een eigen plekje voor de pup. Een goede mand op een kleed en wat speeltjes. Het zal voor de puppy al snel veilig en vertrouwd gaan voelen.
 8. Verboden toegang
  Het klinkt wat zwaar maar misschien zijn er plekken in het huis waar je puppy niet mag komen. Je wilt misschien niet dat de pup in je kantoor aan huis komt of de trap op gaat. Met een traphekje kun je dit goed voorkomen.
 9. Plassen doe je op een krant
  Je puppy is nog niet zindelijk of nog niet helemaal zindelijk. Het is voor jou spannend maar voor de pup is het ook ontzettend spannend. Dus een ongelukje met plassen is zo gebeurd. Goed om oude kranten te hebben waar de pup op kan plassen, vaak gaat het bij de fokker ook zo en is de pup dit al gewend.
 10. Eten en drinken doe je uit de bak
  Heeft je puppy de juiste bak om uit te eten en drinken? Zorg voor de komst van je puppy dat je deze in huis hebt staan.
 11. Kauwen doe je op een snack (of een speeltje)
  Je geeft je pup misschien een kauwsnack tussen het eten door. Goed voor de tanden en goed om je puppy even mee bezig te houden. Heb je een goede plek in huis waar je deze kunt opbergen, bij voorkeur een plek waar de pup niet zelf bij kan.
 12. Spelen doe je met de juiste speeltjes
  Speelgoed is ook iets waar puppy’s lekker op kunnen kauwen. Het is goed voor de tanden en ook dit kan je pup lekker even bezighouden. Dan moet je uiteraard wel al de speeltjes in huis hebben.
 13. Slapen op een lekker plekje
  Je puppy zal veel slapen, dit moet uiteraard wel gebeuren op een lekkere en vooral veilige plek. Zorg ervoor dat je een goede slaapplek hebt ingericht voor je pup.
 14. Eerste Hulp bij Ongelukken
  Gebeurt er dan onverhoopt toch een ongelukje, dan wil je uiteraard wel direct hulp kunnen bieden aan je pup. Een klein wondje opgelopen? Zorg voor een EHBO-setje in huis. Zo kun je direct een wondje afdekken met verband en watjes. Misschien is pleisterspray een goede toevoeging in de set.

Bonustips voor de tuin!

 1. Niet weglopen!
  Je wilt niet dat je puppy de benen neemt en via de tuin wegloopt. Zorg er daarom voor dat de pup ook veilig naar buiten kan. Een goede omheining rond je tuin kan uitkomst bieden.
 2. Gevaar zit hem in een klein hoekje
  Net als binnen moet je ook buiten kritisch kijken naar de zaken die je pup tegen kan komen. Scherpe randen, scherpe hoeken, puntige stenen, allemaal zaken waar je pup zich aan kan bezeren. Probeer het zoveel mogelijk weg te halen of af te schermen.
 3. Pas op! Giftige planten!
  Een taxus of rododendron zijn voorbeelden van planten die giftig zijn. Heb je deze in je tuin staan? Pas dan op dat je pup hier niet aan gaat knagen. De pup kan hier erg ziek van worden en in het ergste geval zelfs door overlijden. Pas er dus ontzettend mee op!

 

We hebben je tips gegeven voor in en rond het huis. Heel herkenbaar? Dan heb je vast aan alles gedacht en ben je helemaal klaar voor de komst van je pup. Toch nog een kleine to-do lijst gemaakt na het lezen van onze tips? Geen probleem, als je alle tips hebt opgevolgd zal je pup een fijne plek bij jou thuis hebben.

Laatste nieuws

Amazon.nl verlengt retourtermijn bestellingen tot 31 mei 2020
Vanwege het coronavirus heeft Amazon.nl de termijn voor het retourneren van producten verlengd. Dit betekent dat je de meeste artikelen die je tussen 15...
Amazon Nederland officieel gelanceerd
Na jaren van onduidelijkheid is het dan nu toch zover: Amazon lanceert vandaag haar vernieuwde webwinkel Amazon.nl met meer dan honderd miljoen (nieuwe) producten...