• Nieuws
  • Blog
  • Stijgende autopremies, wat kun je als consument doen als de premie van jouw autoverzekering stijgt?

Stijgende autopremies, wat kun je als consument doen als de premie van jouw autoverzekering stijgt?

een andere autoverzekering

De premies voor autoverzekeringen zijn in het afgelopen jaar flink gestegen. De reden van de premiestijging is het toenemende aantal schadeclaims. Autoverzekeraars hebben jarenlang geprobeerd de premies laag te houden wegens concurrentie, maar door de grote verliezen was een premiestijging uiteindelijk onvermijdelijk. Wat kun je als consument doen als de premie van je autoverzekering stijgt?

Accepteren premieverhoging niet verplicht

Meestal sluit je een autoverzekering af voor de periode van een jaar. In dat jaar kun je niet zomaar overstappen. Doe je dit wel, dan moet je vaak een opzegboete betalen. Maar er is wel een uitzondering op de regel: verhoogt de verzekeraar de autopremie met meer dan tien procent, dan moet deze hiervoor goedkeuring vragen aan de klant. Je bent als verzekerde niet verplicht om deze premieverhoging te accepteren. Dit is in 2016 vastgesteld door het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Stap over en bespaar op je autoverzekering

Kies je ervoor de premieverhoging niet te accepteren? Dan kan de autoverzekeraar je autoverzekering opzeggen. Je hoeft in dat geval geen opzegboete te betalen en kunt dus overstappen naar een andere autoverzekering. Let wel op als je bij je huidige autoverzekering een no-claimbeschermer hebt, waardoor je jaarlijks één schade mag claimen zonder dat dit invloed heeft op de premie. Een nieuwe verzekeraar kijkt namelijk wel naar je daadwerkelijke aantal schadevrije jaren, waardoor je onverwachts duurder uit kunt zijn. Controleer sowieso altijd met behulp van een vergelijkingssite bij welke autoverzekeraar je het goedkoopst uit bent.  

Kies de juiste autoverzekering

Zorg ervoor dat je de juiste autoverzekering afsluit. Goedkoop kan ook duurkoop zijn; als je autoschade zelf moet betalen omdat deze niet verzekerd is, kunnen de kosten flink oplopen. Over het algemeen is een allriskverzekering aan te raden voor auto’s van nul tot vijf jaar oud. Is jouw auto zes tot tien jaar oud, dan is een WA + beperkt cascoverzekering verstandig. Met een auto die ouder is dan tien jaar heb je meestal genoeg aan de verplichte WA-verzekering. Kijk naast de leeftijd van je auto ook naar je financiële situatie. Ben je volledig afhankelijk van je auto en heb je geen ruimte voor financiële tegenvallers? Of ben je je auto nog aan het afbetalen omdat je hiervoor een lening hebt afgesloten? Dan kan het verstandig zijn om een wat uitgebreidere dekking te nemen. Kijk ook naar de dagwaarde van je auto. Als deze nog heel hoog is, kan dit ook een goede reden zijn om een ruimere autoverzekering af te sluiten.

Premieverschil kleiner geworden

Opvallend is dat de premies van WA-verzekeringen het meest gestegen zijn, met een stijging van gemiddeld dertien procent. De premies van WA + beperkt cascoverzekeringen zijn gemiddeld met tien procent gestegen en de premies van allriskverzekeringen met acht procent. Dit zorgt ervoor dat het premieverschil tussen de verschillende verzekeringen kleiner is geworden. Je kunt er om deze reden ook voor kiezen om een wat uitgebreidere verzekering af te sluiten, omdat het premieverschil in sommige gevallen bijna te verwaarlozen zal zijn.

Laatste nieuws

Amazon.nl verlengt retourtermijn bestellingen tot 31 mei 2020
Vanwege het coronavirus heeft Amazon.nl de termijn voor het retourneren van producten verlengd. Dit betekent dat je de meeste artikelen die je tussen 15...
Amazon Nederland officieel gelanceerd
Na jaren van onduidelijkheid is het dan nu toch zover: Amazon lanceert vandaag haar vernieuwde webwinkel Amazon.nl met meer dan honderd miljoen (nieuwe) producten...